Miért jó, ha az egész angolszász világ egyetlen nagy Kurvák és kamionosok parti Mindenszentekkor?

Ha muszáj volna sem bírnák saját magammal jobban egyetérteni atekintetbennel kapcsolatossan, miszerint a Halloween elmegy a jó édes, rút sybaríta váz anyjába.

Idestova három esztendeje Herczeg Márk kollégám (vagy talán mondhatom: barátom) már megírta egy aktualitásából azóta mit sem vesztett, túlbecsülhetetlen fontosságú krokiban: Magyarországon izé van, nem hogyishívják. Úgyhogy pofa súlyba.

Elnézvést azt a minden tekintetben szánalmas erőlködést, amit az angolszász világ cuzammen le tud tenni az asztalra ezen állítólagos „ünnep” apropóján, hát büszkék lehetünk magunkra, hogy nem adtuk meg magunkat ennek az idióta migránskultusznak.

Nem akarván Ádámtól-Évától leszedni a keresztvizes lepedőt az egész hóbelevancról, azt meg kell jegyeznem, hogy a keresztény gyökerekkel alapvetően 180 fokban szembe menő, kelta eredetű dologról van szó, ami nem véletlenül mérgezi sárkányfogveteményként évezredek óta a nagy közös európai szellemi kutat. A kelták találták ki, azok a kelták, akik – gondoljunk már bele! – minden bizonnyal okkal kerültek a történelem szemétdombjára, a hülye furulyázós Gyűrűk Ura-zenéjükkel meg a nevetséges varkocsaikkal, amíg mi, magyarok még mindig itt vagyunk, állunk a vártán, évszázadok viharaival dacolva. A furulyázó hobbitok a mi honfoglalásunkat sem érték meg. „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az”, vallotta a költő, s magam sem vallhatnám szebben: ennyike.

Ilyenformán tehát teljességgel indokolatlannak tűnik, hogy ez a kelta „ünnep” ellentétben kitalálóival, valahogyan mégis túlélt, és a mai napig kártékonykodik.

A múlt mélységes mély kútjából most másszunk kifelé a borzalmas aktualitásba, amikoris ezekben az órákban, sőt percekben mindenféle szellemesnek (haha!) gondolt jelmezekbe bújt „celebek” fényképeitől hangos a boulevardmédia nyugatszerte. Döbbenetes, hogy ezzel kell foglalkoznia a szánt szándékkal elbutított fogyasztói tömegembernek.

Mutatom:


Ez itt, kérem, szégyenszemre a világ egyik legjobb kosárlabdázója, aki egyébként egymaga majdnem annyit keres idén, mint Mészáros Lőrinc: kábé 13 millió forintnak megfelelő dollárt kapar össze év végéig. (Mennyit kereshetnék ott én!) Na, ez az ember, most így néz ki!

Vicces? Nem. Szellemes? Nem. Jópofa? Nem! Hanem? Nem.

Ez pedig a világ egyik még jobb kosárlabdázója, aki majdnem kétszer annyit keres, mint az előbbi:

Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, a nőnemű hírességek ilyenkor szinte kivétel nélkül valami prostituáltfélének öltöznek, hiszen az üzletszerű kéjelgésnél viccesebb vagy szellemesebb dolog aligha képzelhető el a világon.

Ez itt Rajtakovszki Emília:

Az meg, hogy a Kardashian család ilyenkor még az átlagos napi magamutogatásra is rá tud tenni egy-két lapáttal, gondolom, senkit nem lep meg:

De az igazi buli csak akkor bontakozik ki, amikor már lebombázta a teljes angolszász népességet a sajtó ezekkel a csodálatos képekkel: jönnek az okos, fölvilágosult, de annál harcosabb publicisztikák a polkorrektság és a safe spacelés jegyében, hogy melyik jelmez a rasszista (mindegyik), melyik a szexista (mindegyik), és akkor mit illik (semmit), és mit nem.

A Daily Dot okos szerzője itt például elmagyarázza, hogy egy Hendrix-rajongó fehér miért nem öltözhet Hendrixnek anélkül, hogy a rassziszmus árnyéka (figyelem, rasszizmus!) vetülne rá, miért sértő az indián jelmez és a mexikói koponya meg a többi baromság. A szerző leszögezi: mindenféle népviseleteket felölteni – nem jelmez, nem poén, nem korrekt.

Sajnos ez a fiatalember nem olvasta a cikket:

Fotó: Botos Tamás/444

Mindazonáltal a románokra nézve ez is sértő:

Leborulok a nemzet nagysága, higgadtsága, kiegyensúlyozottsága előtt, hogy nem ül föl ennek a lealacsonyító, ostoba hóbortnak, és meg tudta őrizni méltóságát ezekben az embert próbáló időkben.

Persze sajnos nem mindenki tudta távol tartani magát a távoltartandóktól, az amerikaiak uszályába került Vajna Tímea és hasonszőrű szaktársnői (például Zimány Linda) ezúttal sem bírták ki, hogy ne majmolják „példaképeiket” Kardashian-szerű, feltűnési viszketegségben szenvedő álhírességeket.

Vajnánéék figyelmébe ajánlanám a talán még a Daily Dot-cikknél is okosabb Quartz-okfejtést arról, hogy milyen társadalmi okai vannak a fiatal nők halloweeni kurvamániájának.

Egyetlen olyan jelmez van, amit tiszta szívvel javasolni tudok, amely se nem rasszista, se nem szexista, se nem idióta, és helyén kezeli az egész szarságot. Ez sem újdonság, Halloween-specialistánk, Herczeg Márk kollégám (és talán mondhatom: barátom) találta kettő kerek esztendővel ezelőtt: a gyerek, aki fingnak öltözött.

A tököt meg ne faragják, hanem süssék, és fogyasszák.