Ez mi ez itten?

Jogos a kérdés, nagyon jó a kérdés, már vártam a kérdést, nagyon örülök a kérdésnek. (Fokpíszkálló, ha el nem baszom.)

Ez egy, hogy is mondják, rovat. Rovatizé. Rovatszerűség. (Részei: fej, tor, potroh.)

A rovat nem érvényes fogalom ma már, az olvasónak nem jelent semmit az égvilágon, legföljebb a szerzőnek. Esetleg. Neki leginkább kényszert. Az anyagleadás (líraibban: az írás) kényszerét.

Volt nekem rovatom évtizedekig, hozzá voltam, nem hogy szokva, de teljesen idomulva, vagy micsoda, életformálódva, összenőve, együtt nőttünk, növögettünk, aztán újságostul be lett zárva. Bezárás került sorra gázszerelésből kifolyólag.

Aztán elkezdett hiányozni. Illetve.... ez sokkal bonyolultabb. (Hiányzik-e vakondnak az ásás? Üveges tótnak a hanyattesés? Deáknénak a  vászna? Karónak a varjú? Éjjeliőrnek nappal meghalni?) Elég az hozzá: elkezdem megint, hátha. (De: nem biztos. Semmi sem biztos. Csak a rezsibiztos.)

Mik lesznek ebben a rovatban?

(Jogos a kérdés, nagyon jó a kérdés, már vártam a kérdést, nagyon örülök a kérdésnek.) Cikkek. Műfajilag nem szűkítenák. (A feltételes mód első személyű ragozása hangrendileg módszeresen el-el lesz baszva, mint azt már nyilván sejtik.) Egyébként: a műfajoknak még annyi értelmük sincs ma már, mint a rovatoknak. Olvasott már itt valaki egy jó krokit? Tárcát? Karcolatot? Hírfejet? Pamfletet? Na, ugye.

Szöveg van, tartalom, és kész. Tehát tartalom lesz. Mindenféléről. Jellemzően nem olyan napi dolgokról, amiről az újság (a 444) egyébként is szól. De akár olyanokról is néha. Bármiről, ami szembe jön. (Egy hülye? Mind szembe jön!)

Rögtön kezdjük is.

Ja, a nevet köszönjük Andreának: